Spring naar content

Proeflezen

Het succes van uw tekst is afhankelijk van hoe goed deze is geschreven. En als u deze zelf hebt opgesteld in een taal die niet uw moedertaal is, dan is het een goed idee deze te laten controleren door een professionele moedertaalspreker.

Een goede proeflezer zorgt ervoor dat uw tekst taalkundig en inhoudelijk correct is, en bovendien dat deze aangenaam leest.

Kwaliteitscontrole door een tweede paar ogen

Het kan ook zijn dat u zelf een tekst heeft vertaald en deze nog even na wilt laten kijken. Een foutje in een vertaling kan immers grote gevolgen hebben. Ooit gehoord van de fout die HSBC Bank maakte in een campagne? Hun slogan was ‘Assume Nothing’, maar werd in een aantal landen vertaald als ‘Do Nothing’. Het kostte de bank meerdere miljoenen om deze fout te herstellen.

Het overkomt ons natuurlijk allemaal wel eens dat we een tekst zelf goed hebben nagelopen en later toch nog een foutje zien. Iemand die de tekst voor het eerst ziet, zal deze foutjes sneller herkennen.

Basis en uitgebreid proeflezen

Vertaalbureau Fiducia biedt proeflezen op twee niveaus aan: basis en uitgebreid.

Als u ons vraagt om een basischeck van uw tekst, dan controleren wij op grammatica, interpunctie, spelling, consistentie, weggelaten woorden, dubbele woorden, dubbele spaties, consistent lettertype.

Bij een uitgebreide check (editing) bekijken wij de tekst meer in detail. We checken of de alinea-indeling klopt, of de opbouw van de tekst logisch is, of de zinnen goed lopen, of de tekst geschikt is voor de doelgroep en of deze niet onnodig jargon bevat.

En als het gaat om een vertaling die u zelf heeft gemaakt, bekijken we ook of de vertaling daadwerkelijk de lading van de oorspronkelijke tekst dekt en of de vertaling vloeiend leest. We verbeteren de tekst in Word met “wijzigingen bijhouden”, zodat u kunt zien wat we gewijzigd hebben. Daarbij sturen we u ook een “schone” versie. Zo kunt u weer snel verder!

Kunnen we u helpen?

Waarom vertaalbureau Fiducia inschakelen?

  • Effectiviteit

  • Snelheid

  • Integriteit

Misschien ook interessant:

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?