Spring naar content

MVO-verslag vertalen

Financieel vertaalbureau Fiducia

Wilt u als onderneming Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? Dan houdt u zich niet alleen bezig met het realiseren van winst (profit), maar ook hoe u dit kunt doen met zo min mogelijk nadelige effecten voor het milieu (planet). Daarnaast wordt er maximaal rekening gehouden met de menselijke aspecten van uw activiteiten. Niet alleen binnen uw onderneming, maar ook daarbuiten (people). Als deze drie elementen (Triple P: people, planet, profit) met elkaar in evenwicht zijn, is dat niet alleen goed voor de onderneming, maar ook voor de maatschappij!

Het MVO-verslag

Het belangrijkste doel van een MVO-verslag is om de transparantie van de ondernemingsactiviteiten te verhogen. Het verslag biedt de onderneming aan de ene kant de mogelijkheid om de impact van hun activiteiten op het milieu, de maatschappij en de economie te meten. Aan de andere kant kan de onderneming zo met externe stakeholders communiceren over hun doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling en MVO.

Het Global Reporting Initiative definieert het MVO-rapport (in het Engels: CSR report) als volgt:
“A sustainability report is a report published by a company or organization about the economic, environmental and social impacts caused by its everyday activities. A sustainability report also presents the organization’s values and governance model, and demonstrates the link between its strategy and its commitment to a sustainable global economy.”

De standaarden voor het MVO-verslag

Bij het opstellen van het MVO-rapport kunnen verschillende standaarden worden gevolgd:

  • ISO 26000
  • Global reporting initiative (GRI)
  • International Integrated Reporting Council (IIRC)

Transparantiebenchmark

De overheid promoot het belang van transparantie bij Nederlandse bedrijven over hun activiteiten en beleid op maatschappelijk vlak. Zo laat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat iedere twee jaar de Transparantiebenchmark uitvoeren. Dit is een onderzoek naar de transparantie van MVO-verslaglegging onder de circa 500 grootste bedrijven. De deelnemers leren hierdoor meer over de criteria voor maatschappelijke verslaggeving. Ook krijgen ze inzicht in verbetermogelijkheden en zien hoe zij scoren in vergelijking met andere organisaties.

Het MKB en MVO

Voor de MKB-accountant heeft de NBA een tool ontwikkeld, waarmee de klanten kunnen worden geadviseerd over MVO. Zie hiervoor de brochure Duurzaam Ondernemen: in het Nederlands of in het Engels.

Vertaling van het MVO-verslag

Veel ondernemingen publiceren ook een vertaling van hun MVO-verslag. Bij het vertalen van een MVO-verslag is het belangrijk dat de vertaler goed op de hoogte is van de gevolgde standaarden en de terminologie die daarin wordt gebruikt. Er zijn namelijk veel standaarden die bij de vertaling van een MVO-verslag geraadpleegd moeten worden. Een gespecialiseerd vertaalbureau kan u daarbij helpen, want:

  • Zij zijn op de hoogte van de achtergrond van uw vertaalaanvraag;
  • Zij hebben de juiste vertaler voor deze content;
  • Zij zorgen ervoor dat tekst bij de internationale lezer goed overkomt.

Hebt u advies nodig bij de vertaling van uw MVO-rapport? Neem dan gerust contact met ons op.

e-book foto socials met sub

Download het e-book met tips over het vertalen van uw jaarverslag

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?